HUUR EHBO

Uw veiligheid is onze zorg

Latest News

 • 02 Nov, 2013

  Website in de lucht

 • 02 Nov, 2013

  Gezocht: Ambu verpleegkundigen en EHBO'ers mail ons. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

All News

EHBO wat is dat nu eigenlijk ?

 

EHBO wat is dat nu ?

Eerste Hulp Bij Ongevallen of Eerste Hulp bij Ongelukken (EHBO), tegenwoordig bekend onder de naam Eerstehulpverlening is hulp die door leken geboden kan worden in afwachting van professionele eerstehulpverleners, zoals de ambulancezorgverlening. EHBO wordt verleend in elke situatie waar (levensbedreigende) letsels en stoornissen zijn opgetreden, maar ook kleinere letsels kunnen door EHBO'ers worden behandeld.

Wereldwijd worden vrijwilligers door het Rode Kruis en andere organisaties getraind om dergelijke hulp te kunnen verlenen. Het opleidingsniveau kan variëren per organisatie en behoefte of noodzaak, van een basisreanimatiecursus tot een volwaardige en uitgebreide EHBO-cursus.

Wetgeving, rechten en plichten:

Het hebben van een EHBO-diploma betekent niet dat iemand medische plichten of bevoegdheden heeft. De wet beschouwt eerste hulpverleners als "leken". Voor hen, maar ook voor iedere andere Nederlandse burger, geldt de wettelijke verplichting om naar eigen vermogen (eerste) hulp te verlenen aan een medemens in nood.

Medische (be)handelingendoor"leken"(onder normale omstandigheden) zijn wettelijk verbodenen worden beschouwd als een misdrijf. Alleen door de BIG-wet geregistreerde artsen en verpleegkundigen hebben speciale medische bevoegdheden en plichten,die bovendien alleen gelden op hun eigen medisch terrein; een tandarts mag bijvoorbeeld geen niersteen vergruizen. Zelfs medische eerstehulpverlening, zoals Advanced (Pediatric) Life Support (ALS/APLS) of Pre Hospital Trauma Life Support (PHTLS), mag alleen uitgevoerd worden door bevoegd en bekwaam ambulancepersoneel, artsen, SEH-personeel en gespecialiseerde verpleegkundigen.

Van iemand die in het bezit is van een eerste hulp diploma, mag wel aangenomen worden dat hij/zij beter in staat is om bij levensbedreigende stoornissen en letsels eerste hulp te bieden totdat professionele medische hulp gearriveerd is.

Hulpverleningsketen:        

EHBO'ers zijn de eerste schakel in de hulpverleningsketen. Direct starten met de eerste hulpverlening door omstanders (EHBO'ers) is van cruciaal belang, vooral bij ademhaling problemen, circulatie stilstand of ernstige bloedingen. De EHBO'er roept bij levensbedreigende letsels en stoornissen direct professionele hulp in via het Europese alarmnummer 112. Voor niet levensbedreigende letsels dient het slachtoffer altijd te worden doorverwezen naar de eerstelijns geneeskunde. In Nederland is dat de vaste huisarts, huisartsenpost met de avond- of weekenddienst of de afdeling spoedeisende hulp (SEH) van een ziekenhuis.

Basisregels EHBO

Er zijn verschillende benaderingen en basisregels in omloop. Afhankelijk van opleidings niveau en dat maakt het allemaal ingewikkeld in de hulpverlenings wereld. Er zijn namelijk 6 niveaus van hulpverlening. 

Basisregels Oranje Kruis en gelieerden:

Bij het verlenen van EHBO volgens het Oranje Kruis systeem dient rekening te worden gehouden met een aantal belangrijke punten:
1. Let op gevaar.

 • Zorg ervoor dat je zelf, omstanders en het slachtoffer geen gevaar lopen.
2. Ga na wat er gebeurd is en daarna wat iemand mankeert.
 • Vraag aan het slachtoffer of de omstanders wat er is gebeurd of kijk wat er is op te maken uit de situatie ter plaatse.
 • Stel het slachtoffer gerust en zorg voor beschutting. Een slachtoffer is vaak geschrokken en heeft iemand nodig die hem opvangt en geruststelt; wees rustig en zorgzaam maar ook kordaat.
3. Zorg voor beschutting tegen kou of hitte.
4. Zorg voor professionele hulp.
 • Laat een omstander het alarmnummer bellen en laat onderstaande punten doorgeven.
 • Vraag de beller daarna terug te komen, zodat u zeker weet dat er is gebeld.
 • De volgende informatie is voor de hulpdiensten van belang.
 • Welke hulpdienst nodig is (ambulance).
 • Plaats waarheen de hulp moet komen.
 • Wat er gebeurd is.
 • Aantal slachtoffers.
 • De vermoedelijke leeftijd.
 • Wat het slachtoffer mankeert.
 • Vermeld ook expliciet of er een reanimatie plaatsvindt.
5. Help het slachtoffer op de plaats waar deze is aangetroffen.
 • Door een slachtoffer onnodig te verplaatsen, kan zijn toestand verslechteren.
 • Verplaats een slachtoffer alleen, indien er sprake is van acuut gevaar.
 • Lees meer